Over Digibord op School

Stuur een suggestie | Leerobject uploaden? Vraag eerst een account aan | Inloggen

Digibord op School is een startpagina voor het digitale schoolbord en bevat verwijzingen naar internetbronnen maar ook door leerkrachten gemaakte lessen: PowerPoints, Flipcharts, Notebooks en BTX-bestanden. De eerste versie van Digibord op School, een initiatief van Sipke Kloosterman van POLS Netwerk, verscheen in 2005. In september 2009 werd de site geheel vernieuwd.

 
Zoeken
Gebruikers van Digibord op School kunnen de internetbronnen en leerobjecten op verschillende manieren benaderen.

 

  • bladeren via 'Vakken' of 'Onderwerpen'
  • bladeren via 'Rubrieken'
  • Zoeken op trefwoord via het zoekvenster

 

Digibord op School is rijk gevuld met honderden internetbronnen en leerobjecten. Het gebruik van filters is dan ook cruciaal op deze website. Met de filters kan de inhoud van een pagina of het zoekresultaat na een zoekactie, worden gespecificeerd. Er kan worden gefilterd op doelgroep (leerkracht PO groep 1/4, leerkracht PO groep 5/8, leeerkracht groep 1/8, docent VO) en op soort leerobject. Ook een combinatie van filters is mogelijk. Je kunt dus bijvoorbeeld zoeken op PowerPoints voor groep 1/4.

 

Voorpagina

Op de voorpagina van Digibord op School vind je een aantal vaste rubrieken.

 

  • Actueel - rubrieken die op dit moment in de belangstelling staan.
  • Meest geklikt - de meest bezochte websites en leerobjecten over de laatste 14 dagen.
  • Nieuws en tips - verwijzingen naar  berichten op OnderwijsNieuwsDienst.
  • Handig - handige tools voor het digitale schoolbord, op termijn gevuld met eigen tools.

 

Edurep
De leerobjecten in de database zijn gemetadateerd volgens de standaarden en specificaties van Edustandaard. EduStandaard voorziet in de behoefte aan afspraken over standaarden voor het Nederlandse onderwijs en beheert en onderhoudt deze afspraken over onderwijstechnologische standaarden en specificaties. Door te voldoen aan deze standaard, zal de database met leerobjecten zeer binnenkort kunnen worden aangesloten op Edurep.

Edurep haalt metadata over (digitaal) leermateriaal op uit de collecties van verschillende aanbieders. Via verschillende zoekfuncties kan in de metadata gezocht worden. De bouw van de speciale database werd mogelijk gemaakt door gebruik te maken van 'Regeling Aansluiting collecties online digitaal leermateriaal' van Kennisnet. In dit filmpje vind je verder uitleg over Edurep.

 

Leerobjecten uploaden
Leerkrachten die hun zelf gemaakte lessen willen delen, kunnen via een account deze leerobjecten uploaden naar Digibord op School. Vanwege de drukke werkzaamheden zijn we nog niet actief bezig leerkrachten aan te  benaderen om mee te doen, maar dat gaat zeker gebeuren. Je kunt natuurlijk al wel contact met ons opnemen. Dit kan via info@polsnetwerk.nl. Als jouw leerobject wordt gedownload wordt dat aan de gebruiker duidelijk gemaakt door de vermelding van jouw naam en als je dat op prijs stelt een link naar jouw website.


Creative Commons
De leerobjecten die je vindt op Digibord op School kun je gebruiken onder de voorwaarden van Creative Commons. In het kort komt het er op neer dat je de objecten mag kopiëren, re-mixen en verspreiden, zolang je maar de naam van de maker toevoegt aan het leerobject en de objecten niet gebruikt voor commercieel gebruik. Zo is het niet gestaan de objecten op een website te plaatsen waar je alleen tegen betaling kunt inloggen om de objecten te downloaden.

YURLS
Links naar internetbronnen en leerobjecten op Digibord op School kunnen eenvoudig worden toegevoegd aan jouw YURLS-pagina. Het enige dat je hoeft te doen is te klikken op het Y-icoontje. Je vindt dit icoontje voor alle links op deze website.

 

 

(Advertentie)